Krydder, sauser og dressinger forhøyer smaken på maten

16.04.2021

Krydder og sauser forhøyer smaken på all mat. Mange oppdager mange flere nye smaker etter at de begynner å spise et plantebasert kosthold på grunn av alle krydderne og sausene de prøver ut. Det yrer av nye oppskrifter på nett hele tiden så det er bare å prøve ut. Mange av sausene er enkle å lage og krever ikke så mange ingrediensene heller.

Man kan også kjøpe ferdige sauser, men helst unngå daglig bruk av de med mye fett, sukker og tilsetningsstoffer.


Krydder og urter

Her er eksempel på noen krydder man bør ha tilgjengelig i tillegg til salt og pepper:

Hvitløkspulver, løkpulver, paprikapulver, røkt paprika, spisskummin, karri, chilipulver, oregano, basilikum, timian, kanel, malt ingefær

Urtesalt (for eksempel. Herbamare), buljongpulver

Pluss ev: korander, garam masala, tørket dill, tørket gressløk, tørket persille

Ferske urter gjør maten både mer delikat og smaksrik. Fersk koriander i en hjemmelaget salsa gjør den mye mer smaksrik. Her er en enkel oppskrift:

Salsa

4-6 tomater

0,5 rødløk

fersk koriander, mengde etter smak

saft av ½ lime eller sitron

litt salt og pepper

Hakk tomatene og løken i ganske små biter, finhakk koranderbladene og bland alt sammen.

Man kan også kjøre det litt raskt i en kjøkkenmaskin med kniver men del da opp tomatene og løken litt.

Denne salsaen kan man ha ved siden av forskjellig varm og kald mat, som tacofyll eller som del av en større salat der den fungerer som dressing.


Andre ferske urter: fersk basilikum, persille, gressløk mm

Problemet med ferske urteplanter som man har innendørs, er at de ofte har kort levetid. Et tips er å plante dem om i større potter og bedre jord, men de fleste av oss har ikke tid eller ork til å gjøre det. Da gjelder det å planlegge for å bruke urtene man kjøper inn innen en viss tid, før de visner.


Ferdige sauser og dressinger fra butikken

Det går fint å bruke kjøpte sauser, men jeg anbefaler ikke store mengder eller daglig bruk av de som inneholder mye fett (> 10 g/100g) selv om de er basert på olje.

Eksempel på smaksberikende sauser:

Chilisauser (av typen Sriracha), salsaer, tacosauser, tomatsaus, soyasaus (helst saltredusert), ketchup, sennep (ulike varianter), balsamikoeddik, balsamicoglace/creme, currypaste (i varme retter), Sambal oelek, ulike smaksatte eddiker

Dressinger lager man best selv, for eksempel tahinidressing og 1,2,3 dressing. Da trenger man å ha tahini (sesampaste), Dijon sennep og balsamicoeddik i huset. Honning, lønnesirup og dadler brukes ofte som søtning.

Link til tahinidressing:

https://www.plantebasertkostveiledning.no/l/tahinidressing-med-sennep/


1-2-3 dressing

3 ss balsameddik

2 ss dijonsennep

1 ss lønnesirup


Ranchdressing

1 dl cashewnøtter (bruk hvite bønner for fettfri variant)

2 dl havremelk/usøtet soyamelk (bare 1 dl dersom en bruker bønner)

1,5 ss hvitvinseddik/eplecidereddik

0,5-1 ts salt

1 ts hvitløkspulver

½ ts løkpulver

Pepper

En klype tørket dill pluss ev tørket persille

Alt blendes i blender utenom dillen som har i etterpå.

Disse dressingene er gode på salat og råkost og bare 2 ss gir mye fuktighet og smak. Da er det også lettere å spise større mengder salat og nyte den.