5 tips for å spise mer plantebasert i hverdagen

03.04.2019

Ønsker du å spise mer plantebasert og lurer på hvor du skal begynne? Her er fem tips for en god start.

Start dagen med en grønn smoothie.

Den må ikke være grønn men helst inneholde noen grønnsaker i tillegg til søtende frukt eller bær. Spinat og grønnkål er lett å få inn i smoothien uten at det smaker så mye. Gule, frosne frukter som mango, ananas og banan passer godt, men man kan også bruke frosne blåbær. Røde bær gir en mer brunaktig farge sammen med det grønne. Ha gjerne i en bit ingefær, en del av en sitron og ev 1 tsk gurkemeie for å få en friskere smak og for å styrke immunforsvaret. Chiafrø er også supre å ha i smoothie som en kilde til omega-3 fettsyrer og andre næringstoffer (mål opp ca 1 ss pr person). La smoothien stå i 10 min så frøene sveller før den drikkes. Vil man ha en mer mettende smoothie kan man ha havregryn i.

Spis en mettende salat til lunsj, med kikerter, kidneybønner eller linser i.

Bruk grønne bladgrønnsaker som er ekstra rike på antioksidanter og andre gode plantestoffer, paprika, tomat og gjerne mer mettende grønnsaker som brokkoli, blomkål eller finstrimlet hodekål. Rødløk eller vårløk setter mer smak og inneholder helsefremmende phytokjemikalier.

Dressing kan man enkelt lage ved å vispe sammen 3 ss tahini, 1 ss soyasaus (m/ lite salt)/coconut aminos, 2 ss sitronsaft, 0,5 ts hvitløkspulver og 3 ss vann (eller mer). Fettet i sesampasten (tahini) er med på å fremme opptaket av vitaminer og andre plantestoffer fra salaten. Man kan også bruke frø og nøtter i salaten. Olje gir ikke annet enn fett og energi så få heller fettet fra hele plantematvarer som oliven, nøtter og frø.

Spis frukt og grønnsaker (gulrot, stangselleri, cherrytomater, blomkål mm) mellom måltidene og som en del av et brødmåltid. Ha alt lett tilgjengelig og gjerne ferdig til å spise i bokser/poser i kjøleskap eller veske.

Bytt ut noe pålegg med plantebaserte pålegg som for eksempel økologisk peanøttsmør med bananskiver eller avokado med tomatskiver. Linsepostei er også lett å lage ved å mose hermetiske grønne linser sammen med krydder og ev, soltørket tomat.

Prøv en ny vegetaroppskrift til middag hver uke.

Etterhvert finner du forhåpentligvis flere retter du/dere liker og lager flere vegetarmiddager i løpet av uken. Oppskrifter finner du enkelt på nettet, på feks.

https://www.veganmisjonen.com/

https://www.vegetarbloggen.no/

https://minimalistbaker.com/

LYKKE TIL 😊