Sterke menssmerter og plager i overgangsalderen kan lindres

19.02.2020

Maten vi spiser kan påvirke hormonbalansen i kroppen. Dette handler boken «Your Body in Balance» til doktor Neil Barnard om. Han er en anerkjent forsker og leder av The Physician Commitee for Responsible Medicine og Barnard Medical Center i USA.

I boken som nylig kom ut, beskriver han hvorfor og hvordan et plantebasert kosthold blant annet kan lindre sterke menssmerter. Mange er plaget med dette men få vet at kostholdet vårt kan påvirke det veldig mye. Det er østrogennivåene i kroppen som styrer den månedlige syklusen og maten vi spiser påvirker østrogennivåene i stor grad.

Noe østrogen kommer inn via maten, for eksempel via melkeprodukter siden kuene hele tiden er gravide med en ny kalv samtidig som de melkes. Andre animalske produkter og et fettrikt kosthold øker også østrogennivåene. Hvis man i tillegg spiser lite kostfiber, noe de fleste gjør, vil østogenet resirkulere i kroppen i det «enteropatiske kretsløpet» i stedet for å bli ført ut av tarmen sammen med kostfibrene. Med mye østrogen i blodet, vil livmorens slimhinne bli tykkere enn ved lavere nivåer, mer prostaglandiner produseres og dette fører til mer smerte i forbindelse med menstruasjonen

Et kosthold med mye kostfiber, som kun finnes i plantemat, og mindre fett, vil gi lavere østrogennivåer, mindre fortykning av livmorens slimhinne, mindre produksjon av prostaglandiner og mindre smerte. Mange kvinner har erfart en stor forbedring etter at de la om til et plantebasert kosthold med mindre fett. De har fått et bedre liv etter at de månedlige smertene ble veldig milde eller helt forsvant. Det er også vist i studier men de individuelle variasjonene er store. De som har mye smerter har mest å vinne på en kostholdsomlegging.

Andre plager som tas opp i boken, er endometeriose, fibroider og adenomyosis der et plantebasert kosthold har vist å ha god effekt.

Plager i overgangsalderen, som hetetokter, søvnproblemer, humørsvingninger og annet, skyldes også hormonendringer. Det har blitt forsket en del på hvorfor kvinner i Japan ikke har disse plagene i overgangsalderen og svaret ligger i kostholdet. Et kosthold basert mye på ris, grønnsaker og et jevnlig inntak av soya, pluss kun små mengder animalsk mat, er forklaringen som har kommet frem. Mindre fet animalsk mat gjør dem også slankere, og mindre kroppsfett betyr mindre produksjon av hormoner. Med de siste tiårenes kostholdsendring i Japan og andre asiatiske land, ser man nå mer av de vestlige livsstilsykdommene og overvekt samt en endring i symptomer ved overgangsalder også hos asiatiske kvinner.

Det er gjort mange studier på hormontilskudd for å lindre plagene ved overgangsalder og en del får lindringer ved dette, men problemet er at man må fortsette å bruke de i mange år. Soyabaserte tilskudd har positiv effekt, og soya i kostholdet anbefales for å dempe plagene. Et plantebasert kosthold med daglig inntak av soya som soyamelk, soyabønner (edamamebønner), tofu, tempeh eller eventuelt soyaproteinpulver har for mange ført til at plagene forsvinner.

Både kvinner og menn kan oppnå bedre balanse i hormonene sine ved å spise mer plantebasert. I boken er det tatt opp mange andre problemstillinger som:

  • Infertilitet
  • Reversering av PCOS
  • Erektil dysfunksjon
  • Diabetes
  • Thyroidea problemer (lavt og høyt stoffskifte)
  • Sunn hud og sunt hår
  • Kosthold ved humørsvingninger og stress
  • Forebygging av kreft hos kvinner og menn.

Kostholdsendringer kan forebygge, og i mange tilfeller forbedre og helbrede disse tilstandene.

For å lære mer om et plantebasert kosthold, les mer på hjemmesiden vår og på hepla.no

For å lære mer om temaene i boken, les den som ebok som kan lastes ned fra Amazon, kjøp den på Tanum og hør på podkasten til The Physician Committee.