Saus med ostesmak

17.02.2021

Det finnes mange oppskrifter på ostesauser uten ost, enten med cashewnøtter eller med potet som basis. Denne har ikke nøtter i seg men er fyldig selv om den er fettfattig. Her bruker vi litt blomkål men smaken overdøves av de andre ingrediensene. Den hermetiske paprikaen kan være vanskelig å finne, men mange butikker har Ajvar sausen som kan erstatte den. Flere oppskrifter bruker fersk paprika så det er også mulig.

270 gram blomkål, kokt myk

3 dl vann

1 dl havregryn

1 hel rød hermetisk paprika (innlagt i lake uten olje) eller 3 ss Ajvar saus (paprika og aubergine saus)

1,5 dl næringsgjær

1 ts røkt paprika

2 ts løkpulver

2 ts hvitløkspulver

litt pepper

1 ss hvit miso

2 ss tahini

2 ss sitronsaft

1 dl usøtet plantemelk (havre eller soya)

ev litt salt

Kok blomkålen mens du blander alle de andre ingrediensene i en blender. Ha i blomkålen og blend alt til en jevn saus. Smak ev. til med litt salt. Bruk sausen på pasta og i pastaretter, som dressing eller på bakt potet mm. Sausen kan lagres på glass i kjøleskapet opp til 7 dager.