Plantebasert frokost-havregryn er jokeren !

21.02.2019

Frokosten er det måltidet som er enklest å spise plantebasert. Tenk bare på alt man kan lage av havregryn, som i mine øyne er kornsort nr 1. De fleste tåler havregryn ganske bra og det er enkelt å få tak i glutenfri havregryn hvis man har cøliaki.

Havregryn inneholder mer protein og umettet fett enn de andre kornslagene og er også unikt fordi det inneholder vannløselige kostfiber, beta-glukaner. Disse har vist seg å ha kolesterolsenkende effekter så det er ekstra gunstig å spise mye havregryn og havrekli hvis man har høyt kolesterol. Jeg forsket på havrefiber i doktorarbeidet mitt og publiserte vitenskaplige studier der vi viste hva som skjer i tarmen når man spiser mye beta-glukaner, så jeg er litt ekstra opptatt av havre da.

I tillegg til at havre er rikt på næringsstoffer, er det også bra for tarmfloraen og fordøyelsen. Det er heldigvis flere og flere som oppdager hvor godt det gjør med en porsjon havregrynsgrøt til frokost eller kveldsmat. Noen liker det ikke så godt men da er det heldigvis masse annet deilig man kan lage med havregryn.

Her er noen eksempler:

Havregrøt med chiafrø (kokes med) og bær/frukt/kanel

Havrebasert frokostblanding med nøtter, frø og frukt/bær (jeg har publisert oppskrift tidligere på en sunn crunchytype søtet med banan og dadler)

Overnattet havregrøt (havregryn, chiafrø, yoghurt (ev soya) og plantemelk, toppet med nøtter, frukt, bær, honning, peanøttsmør mm)

Havrepannekaker (havregryn, banan, plantemelk, masse oppskrifter finnes)

Havremuffins (havregrøt/havregryn, litt sammalt spelt/hvete, bananer, bakepulver..)

Smoothie med havregryn

Havregryn i brød gjør at brødet blir mer saftig

Havregryn og havrekli i hjemmelagede knekkebrød er et "must"

Jeg har lagt ut bilder og oppskrifter på det meste av dette i innlegg på facebooksiden "Plantebasert mat" men det er også lett å google seg frem til en del og eksperimentere selv.

Håper du blir inspirert til å spise mer havre!