Kaker og godsaker med dadler gir dobbel glede!

28.03.2019

Det er så gøy å prøve nye oppskrifter på sunnere kaker og kosemat. Med sunnere kosemat mener jeg snacks og søtsaker laget med naturlige plantebaserte ingredienser som gir næringsstoffer og ikke bare tomme kalorier.

De velkjente kokosbollene jeg lagde som barn inneholdt mye sukker og smør men samtidig masse havregryn. Nå lager jeg samme type boller med dadler, havregryn, chiafrø og peanøttsmør som gir masse næring men samme gleden. Dobbel glede altså, siden vi både får næringstoffene og koseeffekten.

Medajooldadler, dvs de myke store dadlene som selges rimelig i tyrkiske og andre butikker er suverene å bruke i godsaker og bakverk. Dadler er tørket frukt som jo er fulle av fruktsukker, men i samme pakke kommer masse kostfiber som gjør at blodsukkeret stiger langsommere enn om man brukte sukker. Samtidig metter dadlene på en helt annen måte enn sukker som jo ikke metter i det hele tatt. Andre næringsstoffer som magnesium, sink, selen og B-vitaminer finner man også i dadlene.

De mest vellykkede plantebaserte kakene jeg har laget, er to rawfoodkaker med mandelbunn og bringebær- eller sjokoladekrem av bløtlagte cashewnøtter. Den ene har en mandelbunn med mandler, dadler og boghvete som overgår de fleste nøttebunner jeg har smakt før og i tillegg er den full av næring. Jeg har publisert alt på facebooksiden plantebasert mat https://www.facebook.com/plantebasertmat/ (raw foodkake med bringbærkrem) så bare sjekk det ut. Oppskriftene er ikke mine så jeg har linket til originalen.

Den andre kaken er en sjokoladekake som alle i familien elsker. Den har også mandelbunn med kokos og dadler og cashewnøttkrem med kakao, søtet med lønnesirup. Lønnesirup er mer naturlig og litt mer næring i enn sukker så helt greit å bruke noe av innimellom.

Hva med kaloriene da, er det fritt frem å spise mye av dette dersom man slanker seg? Nei, det er ikke fritt frem for det er ganske kaloririke kaker med nøtter og tørket frukt. Men siden det metter bra så spiser man litt mindre og det kan faktiske erstatte et måltid siden det er så mye næring i det.

En annen godsak man kan spise med god samvittighet er Bønnebrownies. Jeg har eksperimentert en del med ulike oppskrifter og endelig funnet en som både er god og uten egg. https://www.facebook.com/plantebasertmat/. Her er det masse kostfiber og gode næringsstoffer fra bønner, dadler og kakao så det er bare å fryde seg over at sunne ting kan smake så godt.

Det bugner av oppskrifter på Pinterest og ellers på nettet så nå er det enkelt å finne alternativer til kakene og det vanlige godteriet.

Bare sett i gang !