Hvordan spise mindre kjøtt?

31.01.2019

Ønsker du å spise mindre kjøtt men er litt rådvill? Lurer du på hva du kan erstatte kjøttet med ? Er det greit å kjøpe soyakjøtt og kjøtterstatninger og bare bytte ut kjøttet?

Det er lurt å tenke litt annerledes enn at kjøttet per se må erstattes på tallerkenen. Det er ingen problemer å få i seg proteiner og jern på andre måter, feks gjennom bønner, linser og grønnsaker.

Soyakjøttet og mange veganprodukter som skal imitere kjøtt er faktisk mye mindre næringsrike enn bønner og linser. I tillegg er bønner og linser mye billigere, inneholder mer protein enn kjøtt, mye mineraler og vitaminer samt en stor mengde kostfiber. Mettende mat er det også.

Veganske kjøtterstatninger inneholder proteiner men veldig lite av de andre næringsstoffene siden det oftest er proteinisolater av f.eks. soyabønner. Slike produkter er helt greie å spise innimellom når en savner kjøttkonsistensen og følelsen men bør ikke være en stor del av kostholdet.

Tenk heller at måltidet kan se litt annerledes ut enn tradisjonelle kjøttmiddager. Det finnes så mange deilige og spennende retter å prøve seg på som er næringsrike og fulle av smak. Chiligryter, indiske gryter, linsesupper med ulike smaker, falaffel, bønneburgere, wok med nøtter og/eller edamamebønner, meksikansk mat med bønner og mye mer.

Deler noen av favorittene her med linker under:

Chili con veggie https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/kerryann-s-chilli-con-veggie/

Linsesupper med indiske krydder: https://www.veganmisjonen.com/2010/09/oppskrift-lindrende-linsesuppe-linser.html

Tikka masala med kikerter https://www.copymethat.com/r/kY888U6/vegan-easy-chickpea-tikka-masala/

Blomkålvinger med barbequesmak: https://www.vegetarbloggen.no/2016/09/19/bbq-blomkalvinger/

Tandoorigryte https://www.veganmisjonen.com/2015/01/oppskrift-tandoorigryte-kokosmelk-tofu.html

Sloppy Joe https://passtheplants.com/instant-pot-vegan-sloppy-joes/

Bønneburger (basisoppskrift) https://www.vegetarbloggen.no/2011/09/07/slik-lager-du-veganske-burgere/