Hvordan gjøre julen litt sunnere?

18.12.2018

Hvor lenge varer julefeiringen? Eller rettere sagt, hvor lenge spiser du julemat og godteri? Noen starter i november med julebord og pepperkaker mens andre venter litt, men det er nok ikke mange som venter helt til julaften med julemat og julekaker slik det var i «gamle dager», eller bare for 20-30 år siden. Det er forskjell på en måned og en uke med julemat, og man vil merke det på kroppen, både utenpå og inni hvis julefeiringen blir for lang. Klærne kan bli trangere men også blodårene etter mye mettet fett og store måltider. Desember er faktisk høysesong for hjerteinfarkt.

Så hva kan vi gjøre for å ha en litt sunnere jul?

Her er noen forslag til å gjøre desember og julen litt sunnere:

  • I ukene før jul kan det være lurt å ha et enklere og mer plantebasert/grønnsaksrikt kosthold for å kunne glede seg mer over den kommende julematen.
  • Lag litt sunnere og magrere varianter av julematen og spis mer fisk og vegetarmat.
  • Spis mer grønnsaker og poteter og mindre av den fete maten (spesielt kjøttet).
  • Spis regelmessig og mindre måltider. Ikke spis hvert måltid som om det er siste måltidet ditt slik at du overspiser.
  • Ha alltid frukt tilgjengelig og gjerne på et fruktfat så det er enkelt å ta seg en frukt.
  • Gå en tur, skitur eller beveg deg på andre måter i løpet av dagen når du har fri så du ikke er i nærheten av fristelser hele tiden pluss at blodsukkeret ditt stabiliseres bedre.
  • Fokusèr på samværet i julen og det å gjøre noe sammen, slik at det ikke bare er spisingen som samler dere og gjør det sosialt.
  • Drikk mer vann og eventuelt kullsyreholdig vann med en dash eplejuice i, istedenfor brus og annen kaloririk drikke.

Hvis du vil spise mer plantebasert i julen og prøve vegetarretter som passer, så finnes det veldig mange oppskrifter tilgjengelig på internett. Noen velger kanskje å spise den vanlige julematen akkurat i julen selv om man spiser mye plantebasert mat ellers, mens andre ikke kan tenke seg å spise kjøtt når man ikke har spist det på en stund. Alternativene til kjøttmiddager er mange.

Linse- og nøttestek, sauser og annen plantebasert julemat finnes det oppskrifter på hos blant annet:

Veganmisjonen.com

Vegetarbloggen.no

Greenbonanza.com

Tilbehøret til julematen, som poteter, rødkål, surkål, rosenkål og rotmos, er sunn og mettende og passer ypperlig til det meste.

Når det kommer til søtsaker og kaker, så er det meste fett og kaloririkt, men det går an å gjøre det mer næringsrikt og mindre energitett. Nøtter og tørket frukt er mer næringsrikt, inneholder sunnere fett og er mer mettende enn mye annet godteri og kan med fordel nytes i stedet for sukkerrike varianter med mye mettet fett.

Hvis du vil prøve å lage sunnere julegodteri så er dette noen forslag: