Hva spiser de i De Blå sonene, der de er friskest og eldst i verden?

13.11.2018

Menneskene i De Blå sonene lever lengst og er friskest i hele verden.

Det er fem områder i verden der menneskene blir 100 år gamle eller mer og i tillegg er aktive og friske ved denne alderen. Disse områdene er:

Barbagia på Sardinia, Italia

Okinawa, øy i Japan

Loma Linda, California (7. dags Adventister)

Nicoya Peninsula, Costa Rica

Ikaria, Gresk øy

Hva er felles for livsstilen til disse menneskegruppene som gjør at de er friskere enn andre folkegrupper?

  1. Bevegelse er en del av hverdagen, de går, gjør hagearbeid og husarbeid
  2. De våkner hver dag med et mål, noe å våkne for (selv de eldre engasjeres og har ansvar)
  3. De har stressreduserende aktiviteter, for eksempel bønn (7. dags adventister) og siesta (hvile, på Ikaria) eller Happy hour (Sardinia)
  4. De stopper å spise når magen er 80% full og spiser sitt minste måltid tidlig på kvelden
  5. De spiser belgfrukter. Bønner er en stor del av kostholdet i alle regionene sammen med grønnsaker, frukt og fullkorn. Kjøtt spises sjelden.
  6. De har sterke familiebånd
  7. De har nære venner og sterke sosiale nettverk

Kostholdet er litt forskjellig i de fem sonene men det er ett viktig fellestrekk, de spiser et plantebasert kosthold med sjeldent innslag av kjøtt. Sjelden vil si ca 5 ggr /måned for de som spiser kjøtt mens 7. Dagers Adventistene er vegetarianere.

Dan Buettner som har studert disse folkegruppene sier at bønner, fullkorn og grønnsaker er hjørnestenen i alle gruppenes kosthold. I tillegg, inkluderer en eller flere av gruppene nøtter, soyaprodukter, antioksidantrike krydder og mørke viner. Sterkt bearbeidet mat og halvfabrikata brukes sjelden. Kjøtt spares til spesielle anledninger og noen spiser ikke kjøtt i det hele tatt. Sukkerinntaket er også veldig lavt.

Hva kan vi gjøre for å leve mer som menneskene i de Blå sonene? Oppskriften står over men det er opp til hver enkelt av oss å finne ut hva vi kan gjøre selv for å ha et friskere liv. Det er ikke sikkert alle har et mål om å bli 100 år, men å være friske så lenge som mulig er nok et mål for de fleste.

For å lese mer om De Blå sonene, se her:

https://www.weforum.org/agenda/2017/06/changing-the-way-america-eats-moves-and-connects-one-town-at-a-time/