Hetetokter forsvant med et plantebasert kosthold

26.10.2021

En ny studie viser at et plantebasert kosthold rikt på soya reduserer moderate til alvorlige hetetokter med 84 %. Deltakerne i studien gikk fra nesten fem hetetokter pr dag til færre enn en pr dag. I løpet av de 12 ukene som studien varte, ble nærmere 60% av kvinnene kvitt de moderate til alvorlige hetetoktene sine. Totalt ble alle grader av hetetokter redusert med 79%.

Studien, som heter WAWS studien (the Women`s Study for the alleviation of Vasomotor Symptoms) viser at en endring av kostholdet kan behandle hetetokter mye bedre enn forskere tidligere trodde. En kombinasjon av et fettfattig plantebasert kosthold pluss 1 dl vanlige kokte soyabønner pr dag ble testet ut i studien. Soyabønnene ble spist hver dag som en del av en salat eller i en suppe.

Postmenopausale kvinner med to eller flere hetetokter pr dag ble randomisert til enten en behandlingsgruppe som skulle spise et fettfattig vegansk kosthold inkludert 1 dl soyabønner pr dag eller til en kontrollgruppe som ikke gjorde noen kostholdsendringer. Studien varte i 12 uker der frekvensen og alvorlighetsgraden av hetetoktene ble registrert i en app på mobiltelefonen. Andre symptomer, både fysiske og psykiske ble registrert på et spørreskjema (Menopause Specific Quality of Life Questionaire). Deltakerne registrerte også kroppsvekt daglig på en utdelt digital vekt og fikk utdelt en Instant Pot (trykkoker) til å tilberede soyabønnene i. Oppfølgingen av deltakerne skjedde med hjelp av gruppemøter på Zoom hver uke.

Det totale antallet hetetokter gikk ned med 79% i løpet av de 12 ukene, og de moderate til alvorlige hetetoktene ble redusert med 84% i behandlingsgruppen. I kontrollgruppen skjedde det ingen endringer i antall hetetokter.

Tidligere studier har vist at soya kan ha en moderat effekt på hetetokter. I denne studien mener forskerne at effekten ble forsterket ved at den ble kombinert med et plantebasert kosthold. Sannsynligvis er forklaringen til effekten at soya inneholder isoflavoner som blir omdannet til equol av bakterier i tykktarmen. Equol er en forbindelse som har vist seg i noen studier å redusere forekomst og alvorlighetsgrad av hetetokter. Tidligere studier har vist at de som spiser et vegetarisk eller vegansk kosthold produserer større mengder equol. Denne nye studien viser at man kan oppnå en enda sterkere effekt ved å kombinere et plantebasert kosthold med soya.

Mange av deltakerne rapporterte også om forbedringer blant annet i humør, kroppsvekt og og energi.

Så mange som 80% av postmenopausale kvinner plages av hetetokter. Varmen veller opp fra brystet og forårsaker rødme og svetting etterfulgt av frysninger siden man ofte blir klissvåt. Om natten forårsaker hetetoktene forstyrrelser i søvnen. Mange plages så mye at de søker medisinsk hjelp hos legen sin. Østrogenholdige legemidler kan gi uønskede bivirkninger og langtidseffekter så det anbefales ikke så ofte som tidligere. Ekstrakter med isoflavon fra soyabønner har en viss effekt, men ikke så stor som rapportert i denne kostholdsstudien. Et plantebasert kosthold inkludert 1 d soyabønner daglig er en helt naturlig behandling uten annet enn positive bivirkninger på både psykisk og fysisk helse. Dette burde være en enkel behandling å tilby selv om mange kanskje trenger litt veiledning av klinisk ernæringsfysiolog.

Her er tre steg for å oppnå best effekt på hetetokter:

  • Spis en helt plantebasert kost (vegansk) som inkluderer grønnsaker, frukt, fullkorn og belgfrukter (linser, bønner og erter). Kutt ut alle animalske produkter. Hvis dette føles drastisk på lang sikt, kan man først teste det i tre uker for å se effektene av det.
  • Begrens mat med mye fett. For å se best effekt, bør kostholdet være fettfattig, så kutt ut alle oljer, nøtter, frø og avokado i en periode. Vær også obs på fett i ferdigretter og halvfabrikat. Etter hvert kan man spise mer nøtter, frø og avokado som jo er sunn plantebasert mat i små mengder, men kutt det ut først for å teste effekten på hetetoktene.
  • Spis 1 dl kokte soyabønner pr dag. Soyabønner kan kjøpes i helsekostbutikker og i nettbutikker. De er små og hvite og må bløtlegges i 8-12 timer før de kokes i ca. 1 time. Det er lurt å koke en stor batch (0,5-1 kg) og fryse ned i mindre pakker (plastposer) med for eksempel 5 dl i hver. De holder seg i kjøleskap i 5 dager. Man kan også riste de kokte soyabønnene i ovnen på stekeplate med litt krydder og salt, i 180 grader i 45 min-1 time. Da blir de litt brune og sprø og kan brukes som topping på salater og i supper, eller som snacks.

Hvis du vil spise et vegansk kosthold i en lengre periode, er det viktig at du tar et tilskudd av vitamin B12. Vinterstid er det også viktig å ta tilskudd av vitamin D.


Kilder:
https://www.pcrm.org/clinical-research/fighting-hot-flashes-with-diet

Barnard ND, Kahleova H, Holtz DN, Del Aguila F, Neola M, Crosby LM, Holubkov R. The Women's Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS): a randomized, controlled trial of a plant-based diet and whole soybeans for postmenopausal women. Menopause. 2021 Jul 12;28(10):1150-1156. doi: 10.1097/GME.0000000000001812. PMID: 34260478; PMCID: PMC8462449.

Bildet er tatt av yilmazfatih fra Pixabay