For lite og for mye karbohydrater gir økt risiko for tidlig død

28.11.2018

Et lav-karbo. kosthold med mye animalske produkter er verstingen

Dette er konklusjonen på en stor studie publisert av en kjent forskergruppe ved Harvard Universitet i det anerkjente tidsskiftet The Lancet i august 2018. Forskerne fulgte 15 428 voksne i alderen 45 - 64 år over 25 år og undersøkte kostholdet deres ved flere anledninger samtidig som de fulgte med på sykdomstilfeller og dødsfall.

Et av resultatene var at de som hadde et karbohydratinntak på 50 - 55 % (% av energien) hadde lavest risiko for død mens lavt inntak (< 40 %) ga høyrere risiko for død. Dødeligheten gikk også gradvis opp ved et høyt karbohydratinntak (>70 %), som i en U-formet kurve.

Et viktig funn i studien var at matvarene som ble spist er av stor betydning. Et kosthold med lite karbohydrater, og fett- og proteinkilder fra animalske produkter som kjøtt fra svin, lam, storfe og kylling ble knyttet til høyere dødelighet.

Dersom kildene til protein og fett kom fra plantebaserte matvarer som grønnsaker, nøtter, peanøttsmør og fullkornsbrød, så man derimot lavere dødelighet selv om karbohydratinntaket var lavt. Dette viser at matvarene vi spiser er av størst betydning og påvirker sammenhengen med dødelighet.

Den høyere dødeligheten sett ved et karbohydratinntak > 70% knyttes til et ubalansert kosthold som ikke er ernæringsmessig fullverdig. Et høyt sukkerinntak kan jo være en faktor her.

Det plantebaserte lav-karbo kostholdet i studien inneholdt mer grønnsaker men ikke så mye frukt. I tillegg var det mer kostfiber og flerumettet fett og mindre mengder mettet fett i den plantebaserte kosten. Lav-karbo kostholdet med animalske produkter inneholdt lavere mengder av både frukt og grønnsaker samt at de animalske matvarene var kilder til mettet fett.

Mine kommentarer:

Dette er kjempeviktige funn med både gode og dårlige nyheter. Den gode nyheten at det er mulig å forbedre både helse og levetid ved å spise et plantebasert lav-karbo kosthold. Noen synes de fungerer bedre med et lavere karbohydratinntak men da er det altså et plantebasert smart-karbo kosthold (grove karbohydratkilder som grønnsaker, frukt, belgfrukter, fullkornsprodukter) med gode fettkilder (nøtter, frø, avokado) som er helsefremmende.

Den dårlige nyheten er at alle som spiser et lav-karbo animalsk basert kosthold, utsetter seg selv for dårligere helse og økt dødelighet på sikt, selv om vekten kryper nedover (en periode).

Jeg synes selv dette er kjempespennende, og forhåpentligvis kan det inspirere flere lav-karbo spisere til å velge andre protein-og fettkilder i kostholdet sitt enn kjøtt. Alle har uansett store helsefordeler av å øke inntaket av plantebasert mat i form av grønnsaker, frukt, fullkornsprodukter, belgfrukter, nøtter og frø.

Kilde:

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2468-2667%2818%2930135-X