Diggbare kjeks

14.03.2024

Disse kjeksene er bare så gode, og mye sunnere enn de du kjøper i butikken. De har kun fire ingredienser, havregryn, kokosmasse, dadler og 70% sjokolade, og trenger ikke steking, kun frysing. Trikset er at kokosmassen ristes i ovnen slik at den får en enda bedre kokossmak.

3 dl myke dadler uten kjerner (hvis de er tørre kan de bløtlegges litt i varmt vann)

1 dl havregryn, kjøres til halvfint mel i blender

2 dl + 2 ss kokosmasse 

100 gram 70% kokesjokolade

Sett stekeovnen på 200 grader og spre kokosen utover et bakepapir på en stekeplate og rist den i ovnen i 5 minutter. Den blir fort brun og det skal den bli, men ikke brent.

Kjør havregryn i en foodprosessor eller god blender slik at den nesten blir mel. Ha i dadlene og kokosen (spar 2 ss til pynt) og kjør til massen blir litt seig slik at det går an å rulle kuler. Hvis det blir tørt, kan man ha i 0,5-1 ss vann. Rull 16 kuler og legg de på bakepapir på et brett eller noe du kan sette i fryseren. Trykk kulene flate til en rund kjeksform ved hjelp av bunnen på et drikkeglass eller bare med hendene. Sett brettet i fryseren 0,5 - 1 time (eller lengre). Smelt sjokoladen i vannbad og dypp bunnen av kjeksene i den og lag en sjokoladekant rundt på oversiden (litt vanskelig å få fint, men blir godt uansett). Når alle er dyppet,  kan man dryppe over noen tynne striper med sjokolade på toppen og drysse på ristet pyntekokos. Har man glemt spare litt kokos, er det bare å bruke hvit kokos til pynt slik som på bildet. Sett kjeksene i fryseren litt til slik at sjokoladen stivner. Kjeksene oppbevares i kjøleskap eller fryser. 

Tips. Hvis man synes kjeksene blir for søte, kan man øke havregrynmengden til 1,5 dl og tilsette 1 ss vann hvis deigen blir tørr.