Bananer = universalingrediens

06.03.2019

Det går mye bananer hjemme hos oss, og det finnes alltid bananer tilgjengelig. Jeg kan faktisk føle en liten urolig følelse hvis det ikke ligger bananer på fruktfatet. Ikke fordi jeg spiser mange bananer hver dag men fordi jeg vet at jeg alltid kan lage noe godt til frokost, mellommåltid eller kveldsmat hvis jeg har bananer.

Av og til legger jeg bare masse bananer på benken for at de skal bli godt modne og kan fryses ned og brukes til deilig banan-is. De som ikke har smakt Nice-cream av frosne bananer som blendes i foodprosessor, med eller uten smakstilsetning, har noe å glede seg til.

Bananen gir søtsmak til matretter og samtidig kan de erstatte både fett og egg i en del retter som pannekaker og muffins.

Banan metter godt fordi den er en mer energirik frukt enn andre frukter. Dette har samtidig ført til at mange tror at man blir tykk av å spise bananer. Bananen er derimot et perfekt mellommåltid hvis man er litt småsulten. Den kan med fordel spises før eller etter trening fordi det gir raske karbohydrater samtidig med mange andre næringstoffer og kostfiber. Banan er spesielt rik på kalium som kan være med på å senke blodtrykket, men det gjelder også for andre frukter og grønnsaker og generelt for et plantebasert kosthold.

Her er noe av det jeg bruker bananer til:

  • Tykke frokostpannekaker med havregryn og banan (bananen gir søtsmak og erstatter egg)
  • Havregryn/grøtmuffins med banan (erstatter egg, bruk rester av havregrøt)
  • Smoothie med spinat og grønnkål, frosne gule frukter og banan
  • Havregrøt med most banan og chiafrø (kokt sammen)
  • Cookies med banan som søtning (blir ikke sprø)
  • Bananmoms (most banan (1 stk) og havregryn (1,5 dl) stekt i ovnen som små myke og sunne "cookies")
  • Bananbrød (utallige oppskrifter finnes, men velger de grove med nøtter i)
  • Sprø musli søtet med banan og daddel (tørkes over natten)
  • Skivet banan på brødskive/knekkebrød, gjerne med et tynt lag peanøttsmør under
  • Bananis (Nice-cream) (smaksettes med bær eller kakao og peanøttsmør)

Det meste av dette har jeg publisert bilder og oppskrifter på, på facebooksiden Plantebasert mat https://www.facebook.com/plantebasertmat/