5 grunner til å spise mer plantebasert for å forebygge hjerte-og karsykdom
Hjerte- og karsykdommer er en av de største
helseutfordringene i verden i dag. Et av de mest effektive tiltakene for å
redusere risikoen for hjerte- og karsykdom er å endre kostholdet. Studier viser
at et mer plantebasert kosthold effektivt kan bidra til å forebygge hjerte- og
karsykdommer. Dette skjer ved at risikofaktorene for sykdom reduseres av et
slikt kosthold
Reduserer blodtrykk og kolesterol
Plantebasert mat som frukt, grønnsaker, fullkorn og belgfrukter er naturlig rike på fiber, vitaminer og mineraler, samtidig som de inneholder lite mettet fett og kolesterol. Dette hjelper med å senke både blodtrykk og kolesterolnivåer, som er to viktige risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Grønne bladgrønnsaker har en ekstra god effekt på blodåreveggene slik at de utvider seg og blir mer fleksible. Havre inneholder kostfiber (betaglukaner) som kan redusere kolesterolnivået. Dette er eksempel på effekter av enkelte matvarer, men en kombinasjon av frukt, bær, grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, og litt nøtter og frø har en samlet stor effekt på både blodtrykk og kolesterolnivåer.
Beskytter mot betennelse
Betennelse er en kjent bidragsyter til utviklingen av hjerte- og karsykdommer. Plantebaserte matvarer inneholder antioksidanter, spesielt frukt, bær og grønnsaker, som hjelper kroppen med å bekjempe betennelse. Antioksidanter beskytter blodårene mot skade fra frie radikaler, og dette kan redusere risikoen for å utvikle plakk i blodårene som fører til aterosklerose.
Bedre vektkontroll
Overvekt og fedme er betydelige risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer. Et plantebasert kosthold er ofte mindre energitett, samtidig som det er rikt på fiber som gir økt metthetsfølelse. Man kan altså spise seg mett på mindre mengder kalorier siden maten metter bedre når den er fiberrik og mindre energitett. Dette kan bidra til at kroppsvekten går ned, eller til opprettholdelse av en sunn vekt, som igjen reduserer risikoen for høyt blodtrykk, diabetes og andre tilstander som gir høyere risiko for hjerte- og karsykdom. Betennelsesfremmende faktorer dannes i fettvev i kroppen, så dette er en annen viktig grunn til at det er bra å redusere vekten for å få ned risikoen.
Økt inntak av sunne fettsyrer
Et plantebasert kosthold inneholder oftest lite mettet fett og mer umettet fett som omega-3 og omega-6 fettsyrer fra nøtter, frø og planteoljer. Inntak av nøtter har vist seg å ha en beskyttende effekt på hjerte- og karsykdom, og her er det snakk om ganske små mengder, ca 20 gram (en hånd) om dagen. Omega-3-fettsyrer har en betennelsesdempende effekt, så det er gunstig å få i seg tilstrekkelig av det, gjerne gjennom linfrø og chiafrø.
Mindre bearbeidet mat
Et plantebasert kosthold som er basert på hele råvarer og med minimale mengder bearbeidet mat er det mest gunstige. Bearbeidet mat inneholder ofte mye salt, sukker og usunne fettstoffer, som alle kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Ved å basere kostholdet på naturlige, ubearbeidede matvarer får kroppen de næringsstoffene den trenger uten unødvendige tilsetningsstoffer, skadelig fett og annet som kan påvirke helsen negativt.
Oppsummering
Å spise et plantebasert kosthold kan være en effektiv måte å forebygge hjerte- og karsykdommer på. Med fokus på næringsrike og fiberrike matvarer som frukt, grønnsaker, fullkorn og belgfrukter, kan man redusere risikoen for høyt blodtrykk, kolesterol, betennelse og overvekt, som alle er store bidragsytere til hjertesykdommer. Selv små justeringer i kostholdet kan gjøre en betydelig forskjell for hjertet og den generelle helsen.
Å ta vare på hjertet er en av de viktigste tingene vi kan gjøre for å sikre et langt og sunt liv, og et mer plantebasert kosthold er et godt steg i riktig retning. Dersom du ønsker hjelp til dette så ta kontakt med klinisk ernæringsfysiolog her.https://www.plantebasertkostveiledning.no/tjenester/