Hva er et plantebasert kosthold

Det er 5 hovedgrupper av matvarer i et plantebasert kosthold:

  • Grønnsaker, alle typer
  • Frukt og bær
  • Belgfrukter som bønner og linser
  • Fullkorn
  • Nøtter og frø

Dette er alle matvaregrupper som har vist seg å ha helsefremmende effekter, men det er summen av dem alle som gjør det hele til et kosthold som både kan gjøre oss friskere nå og videre i livet.

Hva er forskjellen på dette og et vegansk kosthold?

Et vegansk kosthold er fokusert på å kutte ut alle animalske matvarer men ikke alltid fokusert på å erstatte det med de sunneste alternativene. F.eks. brukes ofte hvitt hvetemel, sukker samt mye raffinerte oljer og halvfabrikata. En helt plantebasert kosthold er fokusert på helsefremmende plantebasert mat med så lite raffinert mat som mulig.

Får man i seg nok av alle næringsstoffer med et plantebasert kosthold?

Det trengs litt kunnskap for å sette sammen kostholdet men det er ikke vanskelig. Vitamin B12 finnes ikke i vegetabilske matvarer så det må man ta som tilskudd.

Vitamin D sliter mange med å få i seg nok av i Norge så det anbefales å ta et tilskudd på vinterstid på lik linje med andre som spiser animalske matvarer. Gravide må i tillegg ta et tilskudd av jod og vegetabilsk omega-3. 

Jern, protein og kalsium som mange bekymrer seg for, er ikke noe problem å få i seg nok av på et godt sammensatt plantebasert kosthold.