Forebygg brystkreft med kosthold og fysisk aktivitet

05.11.2021

Et kosthold med lite fett og med mye grønnsaker, frukt, fullkorn, og bønner, uten animalske produkter, virker beskyttende mot brystkreft.

Mange studier viser at jo mer fiberrikt og vitamin- og mineralrikt kosthold kvinner spiser, jo lavere er risikoen for brystkreft.

Kostfiber fra frukt, grønnsaker, korn og bønner er spesielt viktig for god brysthelse fordi det hjelper til å eliminere overskuddet av østrogen. Mange plantebaserte matvarer inneholder også mye vitamin C, betakaroten og selen som er koblet til lavere risiko for brystkreft.


Beskyttende effekt av soya

Etter at en kvinne har fått diagnosen brystkreft, viser det seg at de som spiser mer soyabasert mat har mindre risiko for å få kreften tilbake og mindre risiko for å dø av brystkreft enn kvinner som ikke spiser soya. Misforståelsen om at soya øker risikoen for brystkreft stammer fra dyreforsøk på 70- tallet og har blitt tilbakevist i store studier på mennesker. Studier viser at det å spise soyaprodukter som tofu, tempeh og soyamelk ser ut til å ha beskyttende effekt.

En stor studie fra 2017 på 6235 brystkreftpasienter undersøkte kosthold og dødelighet av kreft og fant at de som hadde høyest inntak av isoflavon fra soya reduserte risikoen sin for å dø av kreft med 21% over en periode på 9,4 år sammenlignet med de som spiste minst soya.


Negative effekter av melkeprodukter

Forskningsstudier har knyttet det høye innholdet av fett og hormoner i melk, ost og andre meieriprodukter til økt risiko for brystkreft.

En studie på nesten 10 000 kvinner fant at de som spiste en lav-fett kosthold, hadde 23 prosent lavere risiko for tilbakefall av brystkreft. De hadde også 17% lavere risiko for å dø av sykdommen.

En studie fra 2017 sammenlignet kostholdet til kvinner diagnostisert med brystkreft med de uten brystkreft og fant at de som spiste mest cheddar og kremost hadde 53% høyere risiko for brystkreft.

"The Life After Cancer Epidemiology Study" fant at blant de som tidligere hadde blitt diagnostisert med brystkreft, hadde de som daglig spiste en eller flere porsjoner med fettrike melkeprodukter, (for eksempel ost, iskrem, helmelk) 49% høyere dødelighet på grunn av brystkreft sammenlignet med de som spiste mindre enn en halv porsjon daglig.

En stor epidemiologisk studie på 52 795 kvinner fant at de som hadde et inntak på 0,5 - 0,75 dl kumelk pr dag, hadde 30% høyere risiko for brystkreft. To dl pr dag økte risikoen med 50% og 4,4 - 6,6 dl (2-3 cups) økte risikoen for brystkreft med 80%.


Rødt og bearbeidet kjøtt

Studier som »UK Women`s Cohort Study» viser at rødt og bearbeidet kjøtt, slik som pølser og bacon, kan øke risikoen for brystkreft. Også «The Nurses Health Study» fant at premenopausale kvinner som spiste mest rødt kjøtt, hadde 97% høyere risiko for en vanlig form av brystkreft.

I «NIH-AARP Study», der nærmere 200 000 kvinner deltok, fant man en 25% høyere risiko for brystkreft hos kvinner som spiste mest rødt kjøtt sammenlignet med dem som spiste minst.


Hvordan beskytte seg best mulig mot brystkreft?

De viktigste stegene for å redusere risikoen for brystkreft er å velge plantebasert mat, være fysisk aktiv, begrense alkoholinntaket og ha en sunn kroppsvekt. Disse stegene vil også forbedre helsen din på mange andre måter ved at de fører til mindre betennelse i kroppen, lavere risiko for diabetes og hjertesykdom, og at du vil føle deg bedre.


1. Velg plantebasert mat

Helsefremmende plantemat som grønnsaker, frukt, fullkorn og bønner reduserer risikoen for brystkreft på flere måter. De er det beste valget hvis man vil gå ned i vekt fordi de inneholder mindre kalorier (mindre kaloritette) og inneholder mye kostfiber som fyller opp og gir god metthet. I tillegg vil et kosthold med mye kostfiber og lite fett redusere østrogennivået i kroppen, og dette vil igjen redusere risikoen for kreft.

For å få et næringsrikt plantebasert kosthold, er det viktig å ha et variert inntak av grønnsaker, frukt, fullkorn og bønner. Det er også viktig å ha en sikker kilde til vitamin B12 i et daglig tilskudd. Et jodtilskudd kan også være aktuelt hvis man spiser helt plantebasert da vi ikke har samme berikning av salt med jod her i landet som feks i USA. Vinterstid bør også alle ta et tilskudd av vitamin D.


2. Regelmessig fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet, spesielt litt mer anstrengende aktivitet som løping eller rask sykling reduserer risikoen for brystkreft. Dette er på grunn av at det er med på å regulere kroppsvekten, men også styrke immunforsvaret slik at kreftceller som måtte oppstå lettere kan drepes.

Hvis man fra før er helt inaktiv, bør man starte langsomt og bygge opp styrke og kondisjon gradvis. Rask gange 10 - 15 minutter tre ganger i uken er en god start. Så kan man legge til fem minutter om gangen slik at man kommer opp i 30 - 40 minutter pr gang. Når man er klar til å øke videre, kan man legge til andre aktiviteter som å løpe, svømme, sykle eller annet man liker.


3. Begrens alkoholinntaket

Alkohol øker risikoen for brystkreft. Dette gjelder alle typer alkohol, inkludert øl, vin og sprit. Selv en drink pr dag øker risikoen. Jo mindre du drikker, jo lavere er risikoen. Årsaken er at alkohol øker østrogennivåene og den kan forårsake DNA-skade, det første steget i kreftutviklingen.


4. Ha en sunn kroppsvekt

Overvekt øker risikoen for brystkreft etter menopausen. Ekstra kroppsvekt kan også føre til at kreften sprer seg når den først ha oppstått. Årsaken ser ut til å være at fettcellene produserer østrogener, kvinnelige hormoner som fremmer at kreftceller dannes og spres. Overvekt øker også risikoen for andre helseproblemer som diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom, og andre typer kreft.

Hva er så en sunn kroppsvekt? Det beste er å ha en kroppsmasseindeks (KMI) mellom 18,5 og 24,9. KMI regnes ut ved å ta kroppsvekt (kg) dividert med høyde ganger høyde (i meter) Prøv KMI eller BMI (body mass indeks) kalkulator her: https://www.lhl.no/overvekt-og-livsstil/bmi-kalkulator/



Kilder

https://www.pcrm.org/health-topics/breast-cancer

https://www.pcrm.org/letsbeatbreastcancer

Zhang FF, Haslam DE, Terry MB, et al. Dietary isoflavone intake and all-cause mortality in breast cancer survivors: the Breast Cancer Family Registry. Cancer. Published online March 6, 2017. 

Xing MY, Xu SZ, Shen P. Effect of low-fat diet on breast cancer survival: a meta-analysis. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(3):1141-4. doi: 10.7314/apjcp.2014.15.3.1141. PMID: 24606431. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24606431/

McCann SE, Hays J, Baumgart CW, Weiss EH, Yao S, Ambrosone CB. Usual Consumption of Specific Dairy Foods Is Associated with Breast Cancer in the Roswell Park Cancer Institute Data Bank and BioRepository. Curr Dev Nutr. 2017 Feb 16;1(3):e000422. doi: 10.3945/cdn.117.000422. PMID: 29955696; PMCID: PMC5998914. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5998914/

Kroenke CH, Kwan ML, Sweeney C, Castillo A, Caan BJ. High- and low-fat dairy intake, recurrence, and mortality after breast cancer diagnosis. J Natl Cancer Inst. 2013 May 1;105(9):616-23. doi: 10.1093/jnci/djt027. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23492346; PMCID: PMC3639864. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3639864/

Gary E Fraser, Karen Jaceldo-Siegl, Michael Orlich, Andrew Mashchak, Rawiwan Sirirat, Synnove Knutsen, Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks, International Journal of Epidemiology, Volume 49, Issue 5, October 2020, Pages 1526-1537, https://doi.org/10.1093/ije/dyaa007

Taylor EF, Burley VJ, Greenwood DC, Cade JE. Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study. Br J Cancer. 2007 Apr 10;96(7):1139-46. doi: 10.1038/sj.bjc.6603689. Erratum in: Br J Cancer. 2007 Jun 4;96(11):1780. PMID: 17406351; PMCID: PMC2360120. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2360120/

Inoue-Choi M, Sinha R, Gierach GL, Ward MH. Red and processed meat, nitrite, and heme iron intakes and postmenopausal breast cancer risk in the NIH-AARP Diet and Health Study. Int J Cancer. 2016 Apr 1;138(7):1609-18. doi: 10.1002/ijc.29901. Epub 2015 Nov 20. PMID: 26505173; PMCID: PMC4724256. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26505173/

Cho E, Chen WY, Hunter DJ, Stampfer MJ, Colditz GA, Hankinson SE, Willett WC. Red meat intake and risk of breast cancer among premenopausal women. Arch Intern Med. 2006 Nov 13;166(20):2253-9. doi: 10.1001/archinte.166.20.2253. PMID: 17101944. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17101944/